e-psyxologos.gr

Αλλεπάλληλες έρευνες της νευροεπιστήμης έχουν δείξει ότι οι σκέψεις μας είναι πιο ισχυρές από τα γονίδια , επηρεάζοντας και μεταβάλλοντας καθημερινά τη δραστηριότητά τους και κατά συνέπεια την υγεία μας. Με απλά λόγια, αν θέλουμε να θεραπεύσουμε τον καρκίνο και άλλες σοβαρές σωματικές ασθένειες, αρκεί να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεπτόμαστε.

Το μυαλό μας προσαρμόζει τη βιολογία και τη συμπεριφορά του σώματος δημιουργώντας ένα συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις πεποιθήσεις μας και την πραγματικότητα, την οποία βιώνουμε καθημερινά. Αυτό σημαίνει πως αν μας ανακοινώσουν ότι πάσχουμε από καρκίνο και έχουμε 5 μήνες ζωής , το μυαλό μας συνθέτει ένα σύνολο σκέψεων και το πιθανότερο είναι ότι με μαθηματική ακρίβεια θα πεθάνουμε σε 5 μήνες. Όλη αυτή η διαδικασία είναι αποτέλεσμα αρνητικών σκέψεων και είναι γνωστή ως «υποβολή» (nocebo) , σε αντίθεση με το placebo, όπου η θεραπεία βασίζεται σε θετικές σκέψεις.

Το γνωστό Placebo είναι είναι ένα εικονικό φάρμακο που βασίζεται σε μία δυναμική 3 σκελών:

Α) στο Συνειδητό νου, το μέρος του εαυτού μας που δεν θέλει να πεθάνει

Β) στον Υποσυνείδητο νου, όπου γράφεται η ανακοίνωση του γιατρού ότι θα πεθάνουμε

Γ) και στις Χημικές διεργασίες που γίνονται στο σώμα, έτσι ώστε να συμμορφωθεί με την πεποίθηση που έχει εδραιωθεί ότι θα πεθάνουμε.

Επομένως οι χημικές αντιδράσεις είναι αποτέλεσμα του Υποσυνείδητου νου. Τι γίνεται όμως με το μέρος του εαυτού που αρνείται να πεθάνει; Το συνειδητό νου; Πως επηρεάζει αυτό το κομμάτι τις χημικές αντιδράσεις του σώματος;

Έρευνες αποδεικνύουν ότι το υποσυνείδητο είναι πιο ισχυρό από το συνειδητό νου και ελέγχει κατά 95% τη συμπεριφορά μας. Οι πεποιθήσεις μας δηλαδή βρίσκονται βαθύτερα και πιο στέρεα χαραγμένες στο υποσυνείδητο με αποτέλεσμα να είναι αυτές που καθορίζουν τη ζωή μας.

Με απλά λόγια το υποσυνείδητο είναι η μητέρα του συνειδητού. Είναι το πιο αρχέγονο κομμάτι του εαυτού μας και παίζει κυρίαρχο ρόλο στις αποφάσεις που παίρνουμε με τη συνείδησή μας. Το αυτόνομο αυτό κομμάτι του εαυτού μας οργανώνεται με βάση τις αρχέγονες εικόνες, τις απωθημένες και οδυνηρές σκέψεις και τα συναισθήματα που για διάφορους λόγους περνούν απαρατήρητα από το συνειδητό νου, επηρεάζοντας ωστόσο την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Τι ρόλο παίζει η Κληρονομικότητα;

Σύμφωνα με μελέτες αποδεικνύεται ότι ανάλογα με το πώς είναι προγραμματισμένος ο υποσυνείδητος νους, θα αντιδράσουν και τα γονίδια που ελέγχουν τη συμπεριφορά του σώματος. Συνεπώς τα γονίδια αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον αντλώντας πληροφορίες από αυτό και επηρεάζουν την υγεία σύμφωνα με τις αντιλήψεις που σχηματίζει ο νους.

«Όταν πάρεις υγιή κύτταρα και τα βάλεις σε ένα άρρωστο περιβάλλον, τότε τα κύτταρα θα αρρωστήσουν. Για να τα θεραπεύσεις δεν τους χορηγείς φάρμακα, αλλά τα μεταφέρεις σε ένα υγιές περιβάλλον και τότε θεραπεύονται». – (Dr. Lipton)

Δε θα πρέπει λοιπόν να γινόμαστε θύματα της κληρονομικότητάς μας θεωρώντας ότι τα γονίδια κυβερνούν τα πάντα στη ζωή. Μία σωστότερη διαχείριση των σκέψεών μας μπορεί να γίνει η αρχή να πολεμήσουμε κάθε σοβαρή μορφή σωματικών ασθενειών.

 

(Ποδαροπούλου Μαρία- Ιατρός)