Μήπως κάνω εγώ κάτι λάθος;

Anonymous asked 4 years ago

Καλημέρα σας. Είμαι η Σάσα. Είμαι 16 χρονών και μένω με τους 2 μου γονείς και τον μικρό μου αδερφό (12). Με τους γονείς μου έχουμε μεγάλο πρόβλημα επικοινωνίας. Ενώ μιλάνε εξαίρετα μεταξύ τους εγώ δεν μπορώ να μιλήσω μαζί τους. Πιστεύω ότι με κατηγορούν χωρίς λόγο πολλές φορές. Νιώθω πολύ δυστυχισμένη και μόνη. Δεν με υποστηρίζουν σχεδόν ποτέ ούτε μου λένε μπράβο. Αντίθετα όταν κάνω κάτι λάθος πάντα με βάζουν τιμωρίες χωρίς την επιβράβευση όταν κάνω κάτι σωστά.Σήμερα με έφτασαν στα όρια μου γιατί είχα κανονίσει για εικοστή φορά να βγω βόλτα και πάλι δεν με άφησαν, κι ας είναι διακοπές Χριστουγέννων με μία ηλίθια παιδιάστικη δικαιολογία. Αντί να τους φωνάξω προτιμώ να τους βγάζω από το δωμάτιο και να βάζω μουσική. Έτσι όμως συσσωρεύω νεύρα και τα βγάζω στο αγόρι μου και στους φίλους μου. Είμαι πολύ υπεύθυνο άτομο και πολύ καλή μαθήτρια (έβγαλα 19 πέρσι) και έχω πάρει και proficiency. Σε κανένα από αυτά δεν έχω ακούσει επιβράβευση ούτε ποτέ το ότι είμαι υπεύθυνη το έχουν διαπιστώσει γιατί δεν μου δίνουν την ελευθερία των κινήσεων… Μήπως δεν κάνω εγώ κάτι σωστά; Σας παρακαλώ απαντήστε μου γιατί δεν θέλω πια να ξεσπάω σε άσχετα άτομα.

1 Answers

Σάσα καλησπέρα!
Κατ αρχάς θα ήθελα να σου ζητήσω συγγνώμη για την εκτενή καθυστέρηση.
Λοιπόν. Αρχικά θα ήθελα να ξέρεις πως πολλά παιδιά στην ηλικία σου αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα μαζί σου. Πολλά είναι αυτά τα παιδιά τα οποία νιώθουν ότι οι γονείς τους δεν τους καταλαβαίνουν.
Μου λές ότι είσαι 16 ετών.
Θα ήθελα να αναλογιστείς πώς ήταν η κατάσταση στο σπίτι πριν από 2-3 χρόνια. Είχες πάλι προβλήματα με τους γονείς σου; Πάλι δεν σε καταλάβαιναν; Η μήπως όλο αυτό είναι κάτι το οποίο έχει τις ρίζες του στο τελευταίο τώρα καιρό; Τι λες;
Για τους γονείς σου να ξέρεις ότι θα είσαι για πάντα το παιδί τους όσο και να μεγαλώσεις. Πολλές φορές όταν μεγαλώνουμε οι γονείς μας δεν μπορούν πολύ εύκολα να συνηθίσουν σε αυτή την ιδέα. Από την άλλη, έφηβοι στην ηλικία σου, νιώθουν ότι έχουν μεγαλώσει αρκετά και ότι μπορούν να κουμαντάρουν την ζωή τους πλήρως κάτι το οποίο επίσης δεν ισχύει.
Ποια είναι λοιπόν η λύση.
Μου λες ότι έχεις δυο γονείς οι οποίοι μιλούν εξαιρετικά ο ένας στον άλλον. Αυτό δείχνει ότι μπορούν και έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν.
Δοκίμασε λοιπόν να τους πιάσεις και να τους μιλήσεις εσύ για τον προβληματισμό σου αυτόν ξανά και ξανά.
Αλλά δοκίμασε να το κάνεις σε φάσεις στις οποίες επικρατεί ηρεμία στο σπίτι και όχι κάθε φορά που προκύπτει ένα θέμα.
Αν προσπαθήσεις να τους μιλήσεις με αυτόν τον τρόπο επανελλειμένα είμαι σίγουρος ότι οι γονείς σου θα καθήσουν και θα σε ακούσουν και όλοι μαζί σαν οικογένεια θα καταλήξετε σε μια μέση λύση. Ούτως ώστε και αυτοί να σέβονται την προσωπική σου ζωή αλλά και εσύ να τηρείς τα όρια της οικογένειας για την ηλικία σου.