Κυριακή του Ασώτου σήμερα. Αν θέλεις, πρόσεξε την παραβολή καλά. Έχει πολλά να σου διδάξει.

Ο Πατέρας, σου δείχνει πως να αγαπάς. Όχι πιεστικά. Όχι με τη βία. Σου μαθαίνει να αφήνεις ελεύθερο τον άλλον, ακόμα και αν αυτό πρόκειται να σε πληγώσει. Σου δείχνει να υπομένεις καρτερικά και να προσεύχεσαι. Και όταν γυρίσει ο άλλος μετανοιωμένος, σου δείχνει πως με αρχοντιά να συγχωρείς.

Ο γιος ο Άσωτος, σου δείχνει πως όλες του κόσμου οι ηδονές, οι καλοπεράσεις, τα μεθύσια, ο πανσεξουαλισμός, κούφιο και κενό θα σε αφήσουνε στο τέλος. Πρόσκαιρα είναι όλα αυτά. Ρηχά. Σου δείχνει επίσης, πως ποτέ δεν είναι αργά να μετανιώσεις. Μα το πιο σημαντικό, σου δείχνει πως δεν πρέπει ποτέ να απελπιστείς. Πως μόνον τον εγωισμό σου πρέπει να πατήσεις, ένα ‘’ήμαρτον’’ να πεις.

Και ο άλλος, ο μεγάλος ο γιος, αυτός που έμεινε πίσω με τον Πατέρα και αυτός έχει να σου διδάξει αρκετά. Πως η ασωτία, μπορεί να είναι και κρυφή. Ψευτοευσέβια, σκληροκαρδία, περηφάνια, ζήλεια, εγωισμός. Σου δείχνει, πως ένας κατά τα φαινόμενα, άνθρωπος σωστός και ηθικός, μπορεί να κρύβει μέσα του σκοτάδι. Σου δείχνει ο μεγάλος ο αδερφός, το τι βασανιστήριο είναι, να μην μπορείς να χαρείς με την χαρά του αδερφού σου, να θέλεις τον χαμό του. Σου δείχνει να προσέχεις, να μην γίνεις σαν και αυτόν.

Κυριακή του Ασώτου σήμερα. Αν θέλεις, πρόσεξε την παραβολή καλά. Έχει πολλά να σου διδάξει…

 

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος

Ψυχολόγος M.Sc.